INVESTERA / PRIVAT

SÅ VÄXER DINA PENGAR

Vill du få dina pengar att växa?

Börja månadsspara i fonder. Det är enklare än du tror och ger chans till god avkastning över tid. Så här fungerar det.

Att det är bra att spara pengar i fonder känner nog de flesta till. Men hur fungerar det och vad är det som gör att pengarna växer? Vi tar det från början.

När du sparar regelbundet i fonder innebär det att du köper fondandelar, oftast månadsvis. Fondandelarna köps vid olika tidsperioder och kan därför kosta olika mycket. Ibland köper du på toppen, och ibland på botten. Fördelen med det är att du sprider dina risker och får en jämnare utveckling i stället för att göra en större engångsinvestering där fonderna riskerar att sjunka i värde.

Genom att månadsspara kan det till och med vara gynnsamt att köpa fonder vid en börsnedgång eftersom du kan få fler fondandelar till ett lägre pris. Det kan också vara skönt att låta månadssparandet sköta sig själv och slippa följa börsens upp- och nedgångar. Se ditt sparande som en långsiktig investering som växer över tid.

Ränta på ränta

Det finns flera faktorer som avgör hur dina pengar växer. En av dem är ränta-på-ränta-effekten. När du investerar i fonder är räntan en viktig komponent för att pengarna ska växa. Du får avkastning på ditt kapital när börsen går upp eller ner genom utdelningar. Ränta-på-ränta-effekten innebär att du får avkastning på din avkastning. Du får alltså ränta på den ränta som du redan tjänat in. Det betyder att ju längre tid du sparar, desto större effekt får du av ränta-på-ränta-effekten, som ofta benämns som snöbollseffekten.

Tid är pengar

För den som har förstått hur ränta-på-ränta-effekten fungerar blir det tydligt att avkastningen blir större och mer kraftfull ju längre tiden går eftersom det växer exponentiellt. Tänker du långsiktigt och har tålamod kan ditt kapital växa i lugn och ro. Att ha ett regelbundet sparande är alltid bättre än inget alls och över tid är börsutvecklingen nästan alltid positiv och har fungerat bäst historiskt.

Månadsspara till barn

Det finns många goda anledningar att månadsspara till barn. Börjar du i tid kan sparandet växa rejält och ge ett tryggt startkapital för framtiden. Här får du smarta tips på hur du kommer i gång.

Börja månadsspara
Pensionsspara

Investera i din egen framtid genom att pensionsspara privat. Det kommer att göra stor skillnad i plånboken när det är dags att gå i pension. Det här behöver du veta.

Pensionsspara