INVESTERA / PRIVAT

PENSIONSSPARA

Pensionsspara privat och få ut mer i pension

Investera i din egen framtid genom att pensionsspara privat. Det kommer att göra stor skillnad i plånboken när det är dags att gå i pension. Det här behöver du veta.

 Hur vill du att livet ska se ut som pensionär? Vad ska du ha råd med? Att ha ett privat pensionssparande är en bra investering för framtiden och ett komplement till den allmänna pensionen och din tjänstepension. Visserligen har den allmänna pensionen inte blivit lägre med åren, men medellivslängden bland befolkningen har ökat. Det innebär att andelen du får bli mindre eftersom pengarna ska räcka längre. Med ett eget sparande får du en tryggare pension som räcker till det du behöver.

Så funkar allmän pension

Som pensionssystemet ser ut idag får du en allmän pension som består av två delar, en inkomstpension och en premiepension (PPM). Pensionen är inkomstbaserad och summan du får motsvarar 18,5 procent av din inkomst, varav 2,5 procent går till premiepensionen. För dig som haft låg eller ingen inkomst finns en garantipension. Det är ett grundskydd som ingår i den allmänna pensionen, dessvärre är det inga stora summor vi pratar om.

Utöver den allmänna pensionen kan du ha tjänstepension via din arbetsgivare. Det är en viktig del som normalt består av cirka 4,5 procent av din månadslön. Om du saknar tjänstepension kommer du enbart att få ta del av den allmänna pensionen, vilket oftast innebära en låg pension och en lägre levnadsstandard.

Med allmän pension och tjänstepension tillsammans kan du med lite tur få ut mellan 60–80 procent av din lön. Det ser dock helt olika ut beroende på hur mycket du har jobbat och vad du haft för inkomst. Det är alltså inget du kan räkna med.

Varför ska jag spara privat?

Det finns många fördelar med att ha ett privat pensionssparande. Dels ger det dig ett extra klirr i kassan när du blir pensionär, men framför allt innebär det en större trygghet för dig eftersom den övriga pensionen riskerar att bli lägre med åren. Kapitalet ligger dessutom i dina egna händer och styrs inte av utomstående regler och faktorer.

Tänk också på att om du inte sparar privat och får ut 70 procent av din slutlön i pension, så innebär det en inkomstminskning med 30 procent. Det kan bli tufft om du har många utgifter. Lägger du däremot till ett eget sparande om cirka 10 procent betyder det att du får ut 80 procent av din slutlön, och skillnaden blir plötsligt mycket mindre.

Hur mycket ska jag spara?

Hur stor andel du vill spara i pensionskapital är upp till dig, men en riktlinje kan vara mellan 5–10 procent av din månadslön. Det som är viktigt att komma ihåg är att du inte ska spara så mycket som möjligt, det handlar snarare om att spara regelbundet under en längre period.

Ju tidigare du börjar desto bättre, då får ditt kapital större chans att växa. Ett tips är också att spara efter din livssituation. De tillfällen du har möjlighet att spara mer kan du öka på ditt sparande, för att därefter minska vid behov.

4 tips för att pensionsspara smartare

  • Se över alla dina utgifter och föreställ dig vilka av dessa du kommer att ha som pensionär. Gör en kalkyl och sätt några mål för hur stor inkomst du kommer att behöva ha.
  • Pensionsspara privat med en sparform och budget som passar din nuvarande livssituation.
  • Gå igenom avgifterna i de fonder du har idag i din premiepension och tjänstepension. Justera om det behövs.
Månadsspara till barn

Det finns många goda anledningar att månadsspara till barn. Börjar du i tid kan sparandet växa rejält och ge ett tryggt startkapital för framtiden. Här får du smarta tips på hur du kommer i gång.

Börja månadsspara
Så växer dina pengar

Vill du få dina pengar att växa? Börja månadsspara i fonder. Det är enklare än du tror och ger chans till god avkastning över tid. Så här fungerar det.

Läs mer