INVESTERA / PRIVAT

MÅNADSSPARA
TILL BARN

Det finns många goda anledningar att månadsspara till barn. Börjar du i tid kan sparandet växa rejält och ge ett tryggt startkapital för framtiden. Här får du smarta tips på hur du kommer i gång.

Många föräldrar, far-och morföräldrar och släktingar sparar idag regelbundet till barn. Det är en fin och omtänksam gåva som ger en bra start när det är dags att stå på egna ben. De vanligaste sparformerna är sparkonto och fonder. Sparar du till ditt barn på ett sparkonto är risken låg, men det händer inte särskilt mycket med pengarna. Om du är villig att ta en högre risk är fonder ett bra val där kapitalet har möjlighet att växa.

Ger bättre framtidsutsikter

Genom att placera en liten summa i ett sparande varje månad idag, kan du underlätta för ditt barn i framtiden. Det kan till och med vara en förutsättning för att kunna flytta hemifrån, speciellt om ni bor i en storstad där bostadsbristen gör det svårt att få tag i ett eget boende. Då kan ett månadssparande vara avgörande för att få ihop till en kontantinsats. Det kan också underlätta för att ta körkort, investera i en affärsidé eller studera utomlands.

Så växer dina pengar

Hur ska jag spara?

Det är bra att fundera igenom hur du vill månadsspara till barn och vem som ska stå på kontot. Ett populärt sätt att spara är genom ett så kallat ISK, investeringssparkonto, där ditt namn står på kontot. På det sättet kan du själv välja när barnet ska få tillgång till pengarna. Det här kan du även göra genom att välja en Kapitalförsäkring och låta barnet stå som förmånstagare, vilket är ett av de vanligaste sätten att spara på. Fördelen med en Kapitalförsäkring är att du även kan bestämma vem som ska få tillgång till pengarna om du dör. Eftersom ett ISK inte är en försäkring behöver du koppla på ett testamente för att göra detsamma.

Fundera på hur du vill spara till ditt barn och välj den sparform som passar dig bäst. Efter det är det dags att göra ditt fondval. Då är det bra att tänka på att väga in eventuella risker, kostnader och tidshorisont. Det kommer också att ha stor betydelse för resultatet.

Se vårt fondutbud

Det är lärorikt att handskas med pengar

Genom att få barnen involverade i sparandet tidigt, kan de lära sig mycket om ekonomi och hur man handskas med pengar, vilket är bra att kunna längre fram i livet. Involvera och lär dem grunderna så blir de förhoppningsvis intresserade och tycker att det är kul.

Det behöver inte vara svårt

Månadssparar du långsiktigt behöver det knappt synas i din egen ekonomi. Några hundralappar per månad kan göra stor skillnad. Lite i taget och konsekvent är ett bra motto för att lyckas. Du kan till exempel sätta undan hela eller delar av barnbidraget varje månad. Det du gör nu kan du räkna hem senare, och trygga dina barns framtid. Ju tidigare du kommer i gång med sparandet, desto bättre.

5 tips för att lyckas med sparandet

  • Välj en sparform som passar din ekonomi
  • Sätt upp ett månadssparande
  • Investera långsiktigt och följ upp
  • Involvera barnen i sparandet
  • Sätt upp realistiska sparmål
Pensionsspara

Investera i din egen framtid genom att pensionsspara privat. Det kommer att göra stor skillnad i plånboken när det är dags att gå i pension. Det här behöver du veta.

Pensionsspara privat
Så växer dina pengar

Vill du få dina pengar att växa? Börja månadsspara i fonder. Det är enklare än du tror och ger chans till god avkastning över tid. Så här fungerar det.

Så växer dina pengar